Mælkebøttesirup

Jeg elsker, at min have har flere forskellige planter, buske og træer – som ikke er bær- og frugtbuske – men som jeg kan bruge i køkkenet – uden at røre en finger. Det vil sige, at det er noget, som ikke kræver, at jeg såer det, passer og plejer det. Det er noget, som bare er her og gror frem hvert år, som jeg så kan plukke.

Vi har vildt mange mælkebøtter i vores høje græs rundt omkring på grunden. Det er et smukt syn, når alt er grønt og gult. Og mælkebøtterne én af de planter, som jo bare titter frem hvert år – og som man kan bruge til noget enormt skønt – nemlig mælkebøttesirup.

Mælkebøtter

Mælkebøtter

Vi lavede mælkebøttesirup for første gang herhjemme for fem år siden. Ludwig og jeg faldt over en opskrift i et blad og blev enige om, at det da var genialt, at vi kunne bruge alle vores mælkebøtter til noget så gufagtigt! Og så har vi produceret det hvert år siden.

I år ville Hanna og Mimmi også hjælpe. De plukkede alle mælkebøtterne og pillede de gule blade af. Og i løbet af halvanden time, havde vi guld på glas. Det er ganske lækkert til fx vaniljeis, pandekager, ovenpå en nybagt kage, i en kop myntete og sikkert mange andre ting.

 

Opskriften på mælkebøttesirup kommer her – det er ganske nemt.

Du skal bruge:

500 gr. mælkebøttehoveder – kun det gule.

Et – to kilo sukker – jeg plejer at smage mig frem til, hvor sød, jeg kan lide siruppen.

Tre dl. vand.

To æbler i både – med kernehuset og hele molevitten.

To stængler rabarber skåret i fem cm stykker.

Saften fra en citron

Mælkebøtte

Mælkebøtter

Mælkebøttesirup

Begynd med at pille de gule blade af mælkebøtterne og kom dem i en gryde. Læg æbler og rabarber i gryden. Tilsæt sukker og vand. Kog det hele sammen en tyve minutters tid.

Mælkebøtter

Si den sammenkogte mælkebøtteret gennem et rent klæde ned i en gryde.

Mælkebøtter

Kog nu siruppen ind, til den er lidt tykkere – det er lidt forskelligt, hvor længe det tager. Lav eventuelt et par prøver hen ad vejen – tag lidt sirup på en ske og lad det køle af. Siruppen stivner mere, når den er kold, så derfor kan det være lidt svært at vurdere, hvornår den har kogt nok ind.

Hæld siruppen på skoldede glas skyllet i atamon.

Mælkebøtter

2 Responses

  1. Stationsforstanderen

    Vi har endnu ikke lavet mælkebøttesirup, men det håber jeg, at vi finder tid til. Det ser super lækkert ud.

    • Rikke

      Hej Finn.

      I kan nok ikke nå det mere i år – men så husk det til næste år! Det er bare SÅ hyggeligt at lave, og så smager det skønt!

Skriv et svar til Rikke