Som skrevet I sidste blogpost elsker jeg alt med lakrids. Så da Ludwig, min ældste, I efteråret fortalte, at han havde lavet æblemarmelade med lakrids til årets grøntsagsmarked på sin skole, så skulle vi selvfølgelig have sådan et par glas med hjem.
Efter første mundfuld blev moren her SÅ stolt. Det var – naturligvis 😉 – den bedste marmelade, jeg nogensinde have smagt. Den var virkelig, virkelig god – perfekt syrlig og sød af æblerne og med et lille strejf af lakrids. Jeg var helt ærligt pissestolt af min søn, fordi han i en alder af ni kunne lave marmelade helt fra bunden – og så oven i købet en, der kunne slå benene omkuld på den gamle marmeladekone herhjemme. Jeg elsker nemlig hjemmelavet marmelade – og jeg besvimer næsten, når vi er løbet tør og må nøjes med købemarmelade…. Jeg gider simpelthen ikke spise det standardmarmalade, man kan købe i supermarkederne.
Ludwig ville lave en ny portion af sin æble-lakridsmarmelade, så vi svingede knive og gryder herhjemme – og jeg synes, I skal have opskriften.
Jeg plejer at bruge æbler fra haven, men du kan også bruge æbler, du køber i supermarkedet – de må gerne være til den syrlige side. Jeg kan ikke lide min marmelade alt for sød, derfor bruger jeg ikke så meget sukker.
Du kan I virkeligheden også bytte æblerne ud med fx brombær eller solbær – de er også virkelig gode til lakrids.
Æblelakridsmarmelade
Du skal bruge:
1 kilo skrællede æbler
Cirka en dl vand
300-500 gram sukker – alt efter hvor sød, du ønsker marmeladen
3-4 tsk lakridspulver (jeg bruger Johan Bülows rålakrids eller den fra Mill & Mortar)
Begynd med at skære æblerne i små tern. Put dem i en stor gryde. Hæld vand ved – det skal kun lige dække bunden – der er meget vand i æblerne, som kommer ud, når æblerne koger sammen – så hvis du kommer for meget vand i, bliver din marmelade meget tynd.
Hæld sukker i gryden og lad marmeladen koge, mens du ind i mellem rører i gryden. Jeg plejer at koge, indtil æblestykkerne næsten er most sammen – men hvis du kan også koge den knap så længe, hvis du kan lide en marmelade, hvor æblestykkerne bevares mere.
Smag til sidst marmeladen til med lakridspulver. Køl eventuelt en teske med marmelade lidt ned, inden du beslutter dig for, at den endeligt er færdig – det kan nemlig være lidt svær at gennemskue smagen, når marmeladen stadig er varm.
Når marmeladen er kogt og smagt til, hælder du den på skoldede glas. Jeg plejer at skylle mine glas i Atamon, så jeg er sikker på, marmeladen ikke mugner.
Æble-lakridsmarmeladen smager skønt på nybagte boller og som topping på havregrød og yoghurt/skyr, men jeg bruger den også i pandekager og vafler med vaniljeis og i lagkage med masser af flødeskum.
Sommerferie i baghaven
Rikke
Sommerferie i baghaven
Rikke
Sommerferie i baghaven
Rikke
Sommerferie i baghaven
Mette Mørk
Sommerferie i baghaven
Stationsforstanderen