Småkager med lakrids og tranebær

Lakridssmåkager

Jeg er en sucker for lakrids. Jeg kan seriøst putte det sorte vidunderpulver i og på alt – risalamande, flæskesteg, flødesauce, is, kaffe, rugbrød, æblekage – you name it – og så elsker jeg naturligvis sprøde lakridssmåkager. Det er verdens bedste småkager.

Jeg bruger Markus Grigos opskrift med tranebær – den er god og lykkes hver gang. Ifølge Markus Grigo stod kunderne i kø helt ud på gaden for at købe lakridssmåkagerne, dengang han havde butik på Østerbro i København. Dengang udleverede han ikke opskriften – den var hemmelig – men da han udgav kogebogen ”Grigos hjemmebag – i tykke skiver og store mundfulde”, var butikken lukket, og Grigo løftede sløret til de hemmelige ingredienser.

Jeg plejer at bage småkager af den ene halvdel og lade den anden rullede halvdel af dejen blive i fryseren – så har vi altid en rulle eller to i fryseren, som vi kan tage op, skære ud og bage, hvis vi mangler lidt godt til kaffen.

Du skal bruge:

500 gram hvedemel
1 tsk. bagepulver
60 gram lakridspulver (jeg bruger Raw Liquorice Powder fra Johan Bülow eller eller Lakridspulver fra Mill & Mortar)
125 gram soltørrede tranebær
375 gram koldt saltet smør
500 gram fint rørsukker
2 æg

Sådan gør du:

Sigt hvedemelet sammen med bagepulver i en røreskål. Tilsæt lakridspulver, tranebær og smør i små tern.
Kør på en røremaskine med vingen (ikke piskeriset), til smørret er kørt ud. Eller findel det med hænderne, til smørret er helt smuldret sammen med de andre ingredienser.

Tilsæt sukker og æg. Kør kun, til dejen lige samler sig. Det er meget vigtigt, så småkagerne ikke mister deres sprøde struktur. Du kan også ælte forsigtigt med hænderne og hurtigt samle dejen.

Del dejen i klumper på 500 gram og tril dem i lange pølser med en diameter som en tyvekronemønt. Rul dejpølserne ind i bagepapir og læg dem i fryseren til de er hårde.

Forvarm ovnen til 180 grader varmluft. Skær pølserne i cirka en centimeter tykke skiver. Læg dem med lidt mellemrum på en bageplade med bagepapir. Bag dem cirka 8-10 minutter. Tag dem ud og lad dem køle af på en bagerist.

Lakridssmåkager

Senere får I idéer til, hvad man kan også bruge småkagerne til – ud over altså bare at guffe løs.

No Comments Yet.

Skriv en kommentar