Mad

Dessertpizza med nutella og skumfiduser

Dessertpizzza med nutella og marshmallows

Forleden fik jeg en sød kommentar til et billede på Instagram – af en dessertpizza, som jeg lavede sidste gang, vi bagte pizzaer i pizzaovnen. Og så kom jeg i tanke om, at det egentlig var min mening at dele idéen herinde. Billederne er ikke gode – man kommer altså ikke sovende til de der pizzaer, skulle jeg hilse og sige – jeg fiser altid rundt hele dagen, når vi bager i pizzaovnen og har nærmest ikke tid til hverken at spise eller knipse fotos. Tsk tsk.

Hvis du er til skumfiduer på bål og nutella og brød, så vil sikkert også elske de her dessertpizzaer – de smager skæppeskønt! Og så er det totalt win-win, at man kan spise pizza til hovedret OG dessert!

Jeg har endnu kun bagt dessertpizzaen i pizzaovnen – jeg er sikker på, den også bliver lækker i en almindelig ovn. I må ikke skyde mig, hvis antallet af pizzaer ikke passer – jeg laver altid dessertpizzaerne med resterne fra de almindelige pizzaer – så derfor er det en vurdering, at der bliver to-tre dessertpizzaer ud af dejen.

To-tre små pizzaer:

1 portion pizzadej

1 skefuld farin

Nutella

Skumfiduser aka Marshmallows

Pizzadej:

¼- ½ pakke gær

3 dl. Lunkent vand

En tsk. Salt

En god skvæt olivenolie

Mel – jeg bruger en lille smule god rugmel og pizzamel, så pizzaerne bliver lidt grove.

Sådan gør du:

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt, farin og olie. Tilsæt melet lidt ad gangen. Ælt eller kør på røremaskine indtil dejen stadig er lidt fedtet. Men ikke for meget – for så kan du ikke rulle dejen ordentligt ud.

Lad dejen hæve tildækket indtil den er hævet til dobbelt størrelse.

Snup en god klat dej med hænderne. Stræk den med fingrene – hvis du ligesom holder dejen nedad og hiver lidt i den, mens du drejer den rundt mellem hænderne. Når dejen er blevet tynd nok – sådan som du kan lide den – så lægger du den på dit meldryssede bord. Smør nu nutella på på med en kniv – den kan godt drille lidt, fordi både dej og nutella er fedtede. Det behøver ikke ligge i et lige tykt lag over det hele – det gør ikke noget, der er lidt tykkere klatter nutella hid og did – det gør bare pizzaen mere yummi. Så sætter du pizzaen i pizzaoven.

Når den er bagt cirka halvt færdig, fordeler du skumfiduserne/marsmallowsene ud over pizzaen og sætter den i ovnen igen. Den er færdig, når skumfiduserne er smeltet og flydt lidt ud, og de er blevet gyldne. De her pizzaer på billederne fik lige lidt for meget.

Jeg har som sagt ikke lavet dessertpizzaen i en almindelig køkkenovn – så du må lige selv eksperimentere lidt med bagetid, og hvornår skumfiduserne skal lægges på for at smelte og blive gyldne – ikke for brændte.

Haps haps!

Dessertpizza med nutella og skumfiduser

Svensk pølseret

Svensk pølseret

For et stykke tid siden lavede jeg svensk pølseret til familien – for første gang. Og sikke en succes – alle elskede det. Jeg selv var noget skeptisk, inden jeg kastede mig over det – hverken almindelige pølser eller kartofler hører nemlig til mine favoritter. Jeg havde desværre hverken nogle lækre, krydrede pølser a la chorizo eller aspargeskartofler, så retten blev lavet på ganske almindelige kartofler og wienerpølser.

Jeg googlede lidt rundt efter opskrifter og faldt til over Valdemarsro.dk’s. Den kommer her – opskriften er til fire personer:

Du skal bruge:

6 gode pølser i skiver a 1 1/2 cm

2 løg, finthakket

1 fed hvidløg finthakket

1 spsk. olivenolie

1 tsk. sød paprika (jeg brugte røget, sød paprika fra Mill & Mortar)

1 knivspids chili

650 g kogte kartofler i tern

2 dl mælk

1 dl piskefløde

1 dåse tomatpure

2 spsk. ketchup

1 tsk. salt + friskkværnet peber

Pynt: fintklippet purløg og evt. bredbladet persille (Jeg brugte friske, grønne asparges – det smagte skønt, og retten fik lidt bid)

Sådan gør du:

Svits løg og hvidløg i en stor gryde ved middelvarme under omrøring. De skal blive bløde og blanke, men ikke brune. Tilsæt pølser og paprika og rør et par minutter, skru lidt ned for varmen og tilsæt tomatpuré, ketchup, chili og rør godt. Tilsæt derefter kartofler og mælk og lad det simre i 3-4 minutter. Rør rundt og kom salt, peber og fløde i. Varm godt op under omrøring, bare et minuts tid. Server med purløg og evt. en sprød grøn salat.

Svens pølseret

Myntete

Myntete

Jeg har været så uheldig at være besat af en grum, grum forkølelse. Den har endnu ikke helt sluppet sit tag i mig – på trods af jeg går rundt med den på noget, der ligner syvende-ottende uge….. Det er også derfor, bloggen har været lidt stille.

Jeg har drukket spandevis af myntete med honning og ingefær – vi har to krukker med mynte i haven – det vokser rimeligt vildt, men alligevel synes jeg sagtens, at jeg kan bruge mere af det. Myntete er let at lave og smager skønt.

Du skal bruge:

Frisk mynte
Frisk ingefær
Honning

Start med at skære et par skiver skrællet ingefær og prop det ned i din kop. Kom så mynte med stængler og blade i og tilsæt en teskefuld honning.

Hæld kogende vand over og lade teen trække fem minutter. Jeg piller hverken ingefær eller mynte op, inden jeg drikker det – det får lov at ligge i koppen.

Mynte

Mælkebøttesirup

Jeg elsker, at min have har flere forskellige planter, buske og træer – som ikke er bær- og frugtbuske – men som jeg kan bruge i køkkenet – uden at røre en finger. Det vil sige, at det er noget, som ikke kræver, at jeg såer det, passer og plejer det. Det er noget, som bare er her og gror frem hvert år, som jeg så kan plukke.

Vi har vildt mange mælkebøtter i vores høje græs rundt omkring på grunden. Det er et smukt syn, når alt er grønt og gult. Og mælkebøtterne én af de planter, som jo bare titter frem hvert år – og som man kan bruge til noget enormt skønt – nemlig mælkebøttesirup.

Mælkebøtter

Mælkebøtter

Vi lavede mælkebøttesirup for første gang herhjemme for fem år siden. Ludwig og jeg faldt over en opskrift i et blad og blev enige om, at det da var genialt, at vi kunne bruge alle vores mælkebøtter til noget så gufagtigt! Og så har vi produceret det hvert år siden.

I år ville Hanna og Mimmi også hjælpe. De plukkede alle mælkebøtterne og pillede de gule blade af. Og i løbet af halvanden time, havde vi guld på glas. Det er ganske lækkert til fx vaniljeis, pandekager, ovenpå en nybagt kage, i en kop myntete og sikkert mange andre ting.

 

Opskriften på mælkebøttesirup kommer her – det er ganske nemt.

Du skal bruge:

500 gr. mælkebøttehoveder – kun det gule.

Et – to kilo sukker – jeg plejer at smage mig frem til, hvor sød, jeg kan lide siruppen.

Tre dl. vand.

To æbler i både – med kernehuset og hele molevitten.

To stængler rabarber skåret i fem cm stykker.

Saften fra en citron

Mælkebøtte

Mælkebøtter

Mælkebøttesirup

Begynd med at pille de gule blade af mælkebøtterne og kom dem i en gryde. Læg æbler og rabarber i gryden. Tilsæt sukker og vand. Kog det hele sammen en tyve minutters tid.

Mælkebøtter

Si den sammenkogte mælkebøtteret gennem et rent klæde ned i en gryde.

Mælkebøtter

Kog nu siruppen ind, til den er lidt tykkere – det er lidt forskelligt, hvor længe det tager. Lav eventuelt et par prøver hen ad vejen – tag lidt sirup på en ske og lad det køle af. Siruppen stivner mere, når den er kold, så derfor kan det være lidt svært at vurdere, hvornår den har kogt nok ind.

Hæld siruppen på skoldede glas skyllet i atamon.

Mælkebøtter

Pizzaovn vol. 2

Pizzadag

Milde Moses! Så gik der da lige et par dage eller tre uger, før jeg fik skrevet nyt herinde … Jeg har haft travlt, så derfor stilheden. Nå, men jeg har faktisk indtil flere indlæg på computeren. Det første skal næsten være pizzaovn vol. 2.

En af de første rigtige forårsdage, hvor solen varmede trætte vinterkroppe igennem, tændte vi nemlig op i vores stenovn og bagte verden bedste pizzaer.

Ja, køn er den ikke .... For hulan, det skulle gå stærkt ....

Ja, køn er den ikke …. For hulan, det skulle gå stærkt ….

Vi havde fyret op i ovnen lige så stille gennem ugen, for at den ikke skulle revne, og så gassede vi endelig rigtigt op i den om søndagen. Jeg var lidt bange for, at vi ikke ville kunne få den varmet nok op, da jeg har læst andre døje med lige netop dét problem – men det blev slet ikke aktuelt. Den blev så varm, at det kun tog et par minutter at bage pizzaerne.

Det betød så også, at mutti her havde megatravlt med at hive dej ud – man bruger jo ikke kagerulle i et ægte pizzaria – og så dumpe tomatsovs, pølse, artiskok, oliven og mozarella.

Puha, det var faktisk noget af et projekt – jeg styrtede rundt hele dagen – først handlede jeg ind til pizzaerne, så hjem og lave dej og forberede de andre ingredienser, hive havemøbler ud af laden og skrubbe dem rene for sidste års snavs (heldigvis trådte mormor og morfar til og hjalp med det), og så lave pizzaer klar til bagning.

Men hold da magle, hvor blev de gode. Fuldstændig som jeg havde drømt om! Go home pizza bagt i almindelig indendørs ovn – stenovn rocks! Ommenommenommenom! Så sprøde og lækre som kun en stenovn kan bage pizzaer!

Pizzadag

Pizzadag

Pizzadag

Vi har været lidt bange for, om vi nu også ville få brugt den ovn, som hare siddet i vores lade i halvandet år, men efter denne første gangs succes, er jeg pludselig ikke så meget i tvivl. Selvfølgelig er det ikke en basse, vi kommer til at fyre op i hver anden dag, fordi det immervæk tager to-tre timer, før den er varm nok – men jeg kan sagtens se for mig, at vi kan tænde den op på de gode forårs- og sommeraftener i weekenden, når vi alligevel går i haven.

Pizzadag

Pizzadag

Jeg glæder mig til vejret bliver godt igen, så vi igen kan få fyret op i ovnen!

De sørgelige rester fra en af børnenes pizza.

De sørgelige rester fra en af børnenes pizza.

Pizzaovn i det fri

Pizzaovn

Hurra! Så røg den endelig ud! Pizzaovnen, som har fyldt i vores lade i næsten to år.

Vi købte den forrige sommer, da vi troede, at vores sommerprojekt skulle være at stille den op og spise pizza. Men den endte med først at ankomme efter, vores ferie var slut. Og så gik der lige halvandet år med at snakke om, hvor den egentlig skulle placeres, ligesom andre vigtigere projekter tog over…

Men NU står den altså i haven – og hele familien er glad. Forældre og børn glæder sig til at skulle kværne pizza, og Ludwig er lykkelig over at få traktoren ud at køre igen – den har nemlig været spærret inde i laden bag den 700 kilo tunge pizzaovn. Ups.

Ludwigs traktor

Vores gode nabo Jakob kom med maskineriet til at løfte ovnen. Først prøvede vi med hans gaffeltruck. Det gik ikke – den sank ned i vores grus. Så hentede han det tunge skyts – gummigeden. Og i løbet af en halv times tid var pizzaovnen bakset på plads. Så fedt! Gode naboer er guld værd, når man bor på landet.

Pizzaovn

Pizzaovn

Pizzaovn

Pizzaovn

Pizzaovn

Pizzaovn

Pizzaovn

Pizzaovn

Pizzaovn

Pizzaovn

Pizzaovn

Pizzaovn

Nu skal vi have lavet en terrasse her, så vi kan nyde det – selvfølgelig fantastiske vejr vi får hele sommeren – og spise pizza, drikke rødvin og snakke til den lyse morgen. As if – nå men det er jo godt at have nogle drømme 😉

Sikkert er det i hvert fald, at vi skal have fyret op i den ovn, så snart vejret arter sig, og så skal der bages pizzaer!

Påskedessert

Påskedessert

Jeg hverken kan eller vil løbe fra, at jeg elsker flødeskum. Som i virkelig eeeelsker flødeskum! I det hele taget elsker jeg alt det der fede og cremede – fløde, creme fraiche, græsk yoghurt og hvad der ellers findes i den dur.

For nogle år siden opdagede jeg en let og lækker dessert lige i min ånd i Sif Orellanas bog Spillopper & Stjerneskud. (Jeg er i øvrigt ret glad for Sifs bøger – de er ikke spækkede med stor, fin, fransk kogekunst, men nemme, børnevenlige retter – og bøgerne emmer af overskud og hygge. I nogle bøger kan det blive for kvalmende, men jeg synes Sif virker overbevisende, så jeg kan virkelig anbefale netop hendes bøger med opskrifter, tips og idéer til børnefamilier.)

Sif Orellanas dessert består stort set kun af fløde, græsk yoghurt og citron. Den er meget nem at bakse sammen – og det betyder en hel del herhjemme hos os … Jeg har sjældent flere timer til at lave mad i – jeg ville ønske, det var anderledes – men det er det ikke lige p.t., hvor vi stadig har tre forholdsvist små børn, eget firma, hund, tusind projekter i gang, stor have og hus at passe plus det løse …

Desserten hedder noget så simpelt som Påskedesserten – og Sif Orellana kalder den en moderne variant af den klassiske citronfromage. Da jeg jo ikke har blogget i påsken, får I først opskriften nu.

Påskedessert

Jeg har lavet påskedesserten de sidste par år til påske – men jeg skal da lige huske at smække den sammen noget oftere – jeg forestiller mig nemlig, den kan varieres i det uendelige – med lime, appelsin, lakrids, hyldesaft, rabarber, jordbær, mælkebøtte etc.

Jeg bruger en del mere græsk yoghurt, end der står i opskriften – prøv dig frem og find din yndlings variant. Til gengæld havde jeg ikke lige fået købt andet pynt end citron. Men den bliver altså fin med lidt grønt i og et par små æg.

 

Here it goes:

Påskedesserten:

Til fire personer.

6 dl piskefløde

3 dl græsk yoghurt 10 %

Revet skal af en citron – jeg bruger øko

Citronsirup:

Saften af ½ citron

4 spsk sukker

Kornene fra ½ vaniljestang

Pynt:

Revet citronskal

Citronmelisseblade – jeg har før brugt mynte

Hvide eller gule likøræg

 

Sådan gør du:

Pisk fløden til skum og bland den med den græske yoghurt og ¾ af den revne citronskal (gem resten til pynt). Stil blandingen i køleskabet.

Pres citronsaften ned i en kasserolle eller lille gryde og tilsæt sukker og vaniljekorn. Varm blandingen op og kog den ind i 10-15 minutter, til den bliver tyk og sirupsagtig. Pas lidt på her – det er nemt at koge den for meget ind … Den stivner nemlig mere, når den er afkølet, og så kan den være svær at blande med fløde/yoghurtblaningen. Hvis din citronsirup er blevet lidt for tyk, så rør den op med lidt kogende vand – så bliver den tyndere.

Tag siruppen af blusset og køl den helt ned. Bland den i fløde/yoghurtcremen.

Fordel cremen i små dekorative skåle og pynt med revet citronskal, et citronmelisseblad (eller lignende) og et likøræg.

Haps haps!

Påskedessert

 

Smoothie med avokado og blåbær

Smoothie

Jeg kunne snildt kværne en smoothie om dagen – jeg elsker smagen og konsistensen, og så mætter en smoothie helt vildt godt. Men det er desværre ikke altid, jeg har tiden eller råvarerne til det.

I dag var begge dele dog i huset, så jeg fik kreeret en af mine yndlings – avokado-blåbær-smoothie. Jeg elsker at bruge avokado i mine smoothies – den grønne grøntsag giver en dejlig mild og cremet smag.

Mine smoothies bliver altid lavet på slum – derfor har jeg desværre ikke en præcis opskrift – men prøv dig lidt frem – jeg er sikker på, den bliver god! I virkeligheden kan du bare eksperimentere helt vildt med alle de forskellige frugter og grøntsager, du har i køkkenet – resultatet bliver for det meste lækkert.

Til to store smoothies skal du bruge:

To bananer
Et par dl frosne blåbær
Kød fra en avokado
En-to centimeter skrællet og skriveskåret ingefær
En lille dusk frisk basilikum eller mynte
Yoghurt naturel

Sådan gør du:

Put alle ingredienser i en blender eller brug en skål og en stavblender og giv den gas, indtil du synes, konsistensen er god. Jeg kan lide min smoothie lidt tyk.

Smoothie

Æblelakridsmarmelade

æblelakridsmarmelade

Som skrevet I sidste blogpost elsker jeg alt med lakrids. Så da Ludwig, min ældste, I efteråret fortalte, at han havde lavet æblemarmelade med lakrids til årets grøntsagsmarked på sin skole, så skulle vi selvfølgelig have sådan et par glas med hjem.

Efter første mundfuld blev moren her SÅ stolt. Det var – naturligvis 😉 – den bedste marmelade, jeg nogensinde have smagt. Den var virkelig, virkelig god – perfekt syrlig og sød af æblerne og med et lille strejf af lakrids. Jeg var helt ærligt pissestolt af min søn, fordi han i en alder af ni kunne lave marmelade helt fra bunden – og så oven i købet en, der kunne slå benene omkuld på den gamle marmeladekone herhjemme. Jeg elsker nemlig hjemmelavet marmelade – og jeg besvimer næsten, når vi er løbet tør og må nøjes med købemarmelade…. Jeg gider simpelthen ikke spise det standardmarmalade, man kan købe i supermarkederne.

Ludwig ville lave en ny portion af sin æble-lakridsmarmelade, så vi svingede knive og gryder herhjemme – og jeg synes, I skal have opskriften.

Jeg plejer at bruge æbler fra haven, men du kan også bruge æbler, du køber i supermarkedet – de må gerne være til den syrlige side. Jeg kan ikke lide min marmelade alt for sød, derfor bruger jeg ikke så meget sukker.

Du kan I virkeligheden også bytte æblerne ud med fx brombær eller solbær – de er også virkelig gode til lakrids.

Æblelakridsmarmelade

Æblelakridsmarmelade

Du skal bruge:

1 kilo skrællede æbler

Cirka en dl vand

300-500 gram sukker – alt efter hvor sød, du ønsker marmeladen

3-4 tsk lakridspulver (jeg bruger Johan Bülows rålakrids eller den fra Mill & Mortar)

Begynd med at skære æblerne i små tern. Put dem i en stor gryde. Hæld vand ved – det skal kun lige dække bunden – der er meget vand i æblerne, som kommer ud, når æblerne koger sammen – så hvis du kommer for meget vand i, bliver din marmelade meget tynd.

Hæld sukker i gryden og lad marmeladen koge, mens du ind i mellem rører i gryden. Jeg plejer at koge, indtil æblestykkerne næsten er most sammen – men hvis du kan også koge den knap så længe, hvis du kan lide en marmelade, hvor æblestykkerne bevares mere.

Smag til sidst marmeladen til med lakridspulver. Køl eventuelt en teske med marmelade lidt ned, inden du beslutter dig for, at den endeligt er færdig – det kan nemlig være lidt svær at gennemskue smagen, når marmeladen stadig er varm.

Når marmeladen er kogt og smagt til, hælder du den på skoldede glas. Jeg plejer at skylle mine glas i Atamon, så jeg er sikker på, marmeladen ikke mugner.

Æble-lakridsmarmeladen smager skønt på nybagte boller og som topping på havregrød og yoghurt/skyr, men jeg bruger den også i pandekager og vafler med vaniljeis og i lagkage med masser af flødeskum.

Æblelakridsmarmelade

Småkager med lakrids og tranebær

Lakridssmåkager

Jeg er en sucker for lakrids. Jeg kan seriøst putte det sorte vidunderpulver i og på alt – risalamande, flæskesteg, flødesauce, is, kaffe, rugbrød, æblekage – you name it – og så elsker jeg naturligvis sprøde lakridssmåkager. Det er verdens bedste småkager.

Jeg bruger Markus Grigos opskrift med tranebær – den er god og lykkes hver gang. Ifølge Markus Grigo stod kunderne i kø helt ud på gaden for at købe lakridssmåkagerne, dengang han havde butik på Østerbro i København. Dengang udleverede han ikke opskriften – den var hemmelig – men da han udgav kogebogen ”Grigos hjemmebag – i tykke skiver og store mundfulde”, var butikken lukket, og Grigo løftede sløret til de hemmelige ingredienser.

Jeg plejer at bage småkager af den ene halvdel og lade den anden rullede halvdel af dejen blive i fryseren – så har vi altid en rulle eller to i fryseren, som vi kan tage op, skære ud og bage, hvis vi mangler lidt godt til kaffen.

Du skal bruge:

500 gram hvedemel
1 tsk. bagepulver
60 gram lakridspulver (jeg bruger Raw Liquorice Powder fra Johan Bülow eller eller Lakridspulver fra Mill & Mortar)
125 gram soltørrede tranebær
375 gram koldt saltet smør
500 gram fint rørsukker
2 æg

Sådan gør du:

Sigt hvedemelet sammen med bagepulver i en røreskål. Tilsæt lakridspulver, tranebær og smør i små tern.
Kør på en røremaskine med vingen (ikke piskeriset), til smørret er kørt ud. Eller findel det med hænderne, til smørret er helt smuldret sammen med de andre ingredienser.

Tilsæt sukker og æg. Kør kun, til dejen lige samler sig. Det er meget vigtigt, så småkagerne ikke mister deres sprøde struktur. Du kan også ælte forsigtigt med hænderne og hurtigt samle dejen.

Del dejen i klumper på 500 gram og tril dem i lange pølser med en diameter som en tyvekronemønt. Rul dejpølserne ind i bagepapir og læg dem i fryseren til de er hårde.

Forvarm ovnen til 180 grader varmluft. Skær pølserne i cirka en centimeter tykke skiver. Læg dem med lidt mellemrum på en bageplade med bagepapir. Bag dem cirka 8-10 minutter. Tag dem ud og lad dem køle af på en bagerist.

Lakridssmåkager

Senere får I idéer til, hvad man kan også bruge småkagerne til – ud over altså bare at guffe løs.