Opskrifter

Svensk pølseret

Svensk pølseret

For et stykke tid siden lavede jeg svensk pølseret til familien – for første gang. Og sikke en succes – alle elskede det. Jeg selv var noget skeptisk, inden jeg kastede mig over det – hverken almindelige pølser eller kartofler hører nemlig til mine favoritter. Jeg havde desværre hverken nogle lækre, krydrede pølser a la chorizo eller aspargeskartofler, så retten blev lavet på ganske almindelige kartofler og wienerpølser.

Jeg googlede lidt rundt efter opskrifter og faldt til over Valdemarsro.dk’s. Den kommer her – opskriften er til fire personer:

Du skal bruge:

6 gode pølser i skiver a 1 1/2 cm

2 løg, finthakket

1 fed hvidløg finthakket

1 spsk. olivenolie

1 tsk. sød paprika (jeg brugte røget, sød paprika fra Mill & Mortar)

1 knivspids chili

650 g kogte kartofler i tern

2 dl mælk

1 dl piskefløde

1 dåse tomatpure

2 spsk. ketchup

1 tsk. salt + friskkværnet peber

Pynt: fintklippet purløg og evt. bredbladet persille (Jeg brugte friske, grønne asparges – det smagte skønt, og retten fik lidt bid)

Sådan gør du:

Svits løg og hvidløg i en stor gryde ved middelvarme under omrøring. De skal blive bløde og blanke, men ikke brune. Tilsæt pølser og paprika og rør et par minutter, skru lidt ned for varmen og tilsæt tomatpuré, ketchup, chili og rør godt. Tilsæt derefter kartofler og mælk og lad det simre i 3-4 minutter. Rør rundt og kom salt, peber og fløde i. Varm godt op under omrøring, bare et minuts tid. Server med purløg og evt. en sprød grøn salat.

Svens pølseret

Myntete

Myntete

Jeg har været så uheldig at være besat af en grum, grum forkølelse. Den har endnu ikke helt sluppet sit tag i mig – på trods af jeg går rundt med den på noget, der ligner syvende-ottende uge….. Det er også derfor, bloggen har været lidt stille.

Jeg har drukket spandevis af myntete med honning og ingefær – vi har to krukker med mynte i haven – det vokser rimeligt vildt, men alligevel synes jeg sagtens, at jeg kan bruge mere af det. Myntete er let at lave og smager skønt.

Du skal bruge:

Frisk mynte
Frisk ingefær
Honning

Start med at skære et par skiver skrællet ingefær og prop det ned i din kop. Kom så mynte med stængler og blade i og tilsæt en teskefuld honning.

Hæld kogende vand over og lade teen trække fem minutter. Jeg piller hverken ingefær eller mynte op, inden jeg drikker det – det får lov at ligge i koppen.

Mynte

Påskedessert

Påskedessert

Jeg hverken kan eller vil løbe fra, at jeg elsker flødeskum. Som i virkelig eeeelsker flødeskum! I det hele taget elsker jeg alt det der fede og cremede – fløde, creme fraiche, græsk yoghurt og hvad der ellers findes i den dur.

For nogle år siden opdagede jeg en let og lækker dessert lige i min ånd i Sif Orellanas bog Spillopper & Stjerneskud. (Jeg er i øvrigt ret glad for Sifs bøger – de er ikke spækkede med stor, fin, fransk kogekunst, men nemme, børnevenlige retter – og bøgerne emmer af overskud og hygge. I nogle bøger kan det blive for kvalmende, men jeg synes Sif virker overbevisende, så jeg kan virkelig anbefale netop hendes bøger med opskrifter, tips og idéer til børnefamilier.)

Sif Orellanas dessert består stort set kun af fløde, græsk yoghurt og citron. Den er meget nem at bakse sammen – og det betyder en hel del herhjemme hos os … Jeg har sjældent flere timer til at lave mad i – jeg ville ønske, det var anderledes – men det er det ikke lige p.t., hvor vi stadig har tre forholdsvist små børn, eget firma, hund, tusind projekter i gang, stor have og hus at passe plus det løse …

Desserten hedder noget så simpelt som Påskedesserten – og Sif Orellana kalder den en moderne variant af den klassiske citronfromage. Da jeg jo ikke har blogget i påsken, får I først opskriften nu.

Påskedessert

Jeg har lavet påskedesserten de sidste par år til påske – men jeg skal da lige huske at smække den sammen noget oftere – jeg forestiller mig nemlig, den kan varieres i det uendelige – med lime, appelsin, lakrids, hyldesaft, rabarber, jordbær, mælkebøtte etc.

Jeg bruger en del mere græsk yoghurt, end der står i opskriften – prøv dig frem og find din yndlings variant. Til gengæld havde jeg ikke lige fået købt andet pynt end citron. Men den bliver altså fin med lidt grønt i og et par små æg.

 

Here it goes:

Påskedesserten:

Til fire personer.

6 dl piskefløde

3 dl græsk yoghurt 10 %

Revet skal af en citron – jeg bruger øko

Citronsirup:

Saften af ½ citron

4 spsk sukker

Kornene fra ½ vaniljestang

Pynt:

Revet citronskal

Citronmelisseblade – jeg har før brugt mynte

Hvide eller gule likøræg

 

Sådan gør du:

Pisk fløden til skum og bland den med den græske yoghurt og ¾ af den revne citronskal (gem resten til pynt). Stil blandingen i køleskabet.

Pres citronsaften ned i en kasserolle eller lille gryde og tilsæt sukker og vaniljekorn. Varm blandingen op og kog den ind i 10-15 minutter, til den bliver tyk og sirupsagtig. Pas lidt på her – det er nemt at koge den for meget ind … Den stivner nemlig mere, når den er afkølet, og så kan den være svær at blande med fløde/yoghurtblaningen. Hvis din citronsirup er blevet lidt for tyk, så rør den op med lidt kogende vand – så bliver den tyndere.

Tag siruppen af blusset og køl den helt ned. Bland den i fløde/yoghurtcremen.

Fordel cremen i små dekorative skåle og pynt med revet citronskal, et citronmelisseblad (eller lignende) og et likøræg.

Haps haps!

Påskedessert

 

Smoothie med avokado og blåbær

Smoothie

Jeg kunne snildt kværne en smoothie om dagen – jeg elsker smagen og konsistensen, og så mætter en smoothie helt vildt godt. Men det er desværre ikke altid, jeg har tiden eller råvarerne til det.

I dag var begge dele dog i huset, så jeg fik kreeret en af mine yndlings – avokado-blåbær-smoothie. Jeg elsker at bruge avokado i mine smoothies – den grønne grøntsag giver en dejlig mild og cremet smag.

Mine smoothies bliver altid lavet på slum – derfor har jeg desværre ikke en præcis opskrift – men prøv dig lidt frem – jeg er sikker på, den bliver god! I virkeligheden kan du bare eksperimentere helt vildt med alle de forskellige frugter og grøntsager, du har i køkkenet – resultatet bliver for det meste lækkert.

Til to store smoothies skal du bruge:

To bananer
Et par dl frosne blåbær
Kød fra en avokado
En-to centimeter skrællet og skriveskåret ingefær
En lille dusk frisk basilikum eller mynte
Yoghurt naturel

Sådan gør du:

Put alle ingredienser i en blender eller brug en skål og en stavblender og giv den gas, indtil du synes, konsistensen er god. Jeg kan lide min smoothie lidt tyk.

Smoothie

Æblelakridsmarmelade

æblelakridsmarmelade

Som skrevet I sidste blogpost elsker jeg alt med lakrids. Så da Ludwig, min ældste, I efteråret fortalte, at han havde lavet æblemarmelade med lakrids til årets grøntsagsmarked på sin skole, så skulle vi selvfølgelig have sådan et par glas med hjem.

Efter første mundfuld blev moren her SÅ stolt. Det var – naturligvis 😉 – den bedste marmelade, jeg nogensinde have smagt. Den var virkelig, virkelig god – perfekt syrlig og sød af æblerne og med et lille strejf af lakrids. Jeg var helt ærligt pissestolt af min søn, fordi han i en alder af ni kunne lave marmelade helt fra bunden – og så oven i købet en, der kunne slå benene omkuld på den gamle marmeladekone herhjemme. Jeg elsker nemlig hjemmelavet marmelade – og jeg besvimer næsten, når vi er løbet tør og må nøjes med købemarmelade…. Jeg gider simpelthen ikke spise det standardmarmalade, man kan købe i supermarkederne.

Ludwig ville lave en ny portion af sin æble-lakridsmarmelade, så vi svingede knive og gryder herhjemme – og jeg synes, I skal have opskriften.

Jeg plejer at bruge æbler fra haven, men du kan også bruge æbler, du køber i supermarkedet – de må gerne være til den syrlige side. Jeg kan ikke lide min marmelade alt for sød, derfor bruger jeg ikke så meget sukker.

Du kan I virkeligheden også bytte æblerne ud med fx brombær eller solbær – de er også virkelig gode til lakrids.

Æblelakridsmarmelade

Æblelakridsmarmelade

Du skal bruge:

1 kilo skrællede æbler

Cirka en dl vand

300-500 gram sukker – alt efter hvor sød, du ønsker marmeladen

3-4 tsk lakridspulver (jeg bruger Johan Bülows rålakrids eller den fra Mill & Mortar)

Begynd med at skære æblerne i små tern. Put dem i en stor gryde. Hæld vand ved – det skal kun lige dække bunden – der er meget vand i æblerne, som kommer ud, når æblerne koger sammen – så hvis du kommer for meget vand i, bliver din marmelade meget tynd.

Hæld sukker i gryden og lad marmeladen koge, mens du ind i mellem rører i gryden. Jeg plejer at koge, indtil æblestykkerne næsten er most sammen – men hvis du kan også koge den knap så længe, hvis du kan lide en marmelade, hvor æblestykkerne bevares mere.

Smag til sidst marmeladen til med lakridspulver. Køl eventuelt en teske med marmelade lidt ned, inden du beslutter dig for, at den endeligt er færdig – det kan nemlig være lidt svær at gennemskue smagen, når marmeladen stadig er varm.

Når marmeladen er kogt og smagt til, hælder du den på skoldede glas. Jeg plejer at skylle mine glas i Atamon, så jeg er sikker på, marmeladen ikke mugner.

Æble-lakridsmarmeladen smager skønt på nybagte boller og som topping på havregrød og yoghurt/skyr, men jeg bruger den også i pandekager og vafler med vaniljeis og i lagkage med masser af flødeskum.

Æblelakridsmarmelade

Småkager med lakrids og tranebær

Lakridssmåkager

Jeg er en sucker for lakrids. Jeg kan seriøst putte det sorte vidunderpulver i og på alt – risalamande, flæskesteg, flødesauce, is, kaffe, rugbrød, æblekage – you name it – og så elsker jeg naturligvis sprøde lakridssmåkager. Det er verdens bedste småkager.

Jeg bruger Markus Grigos opskrift med tranebær – den er god og lykkes hver gang. Ifølge Markus Grigo stod kunderne i kø helt ud på gaden for at købe lakridssmåkagerne, dengang han havde butik på Østerbro i København. Dengang udleverede han ikke opskriften – den var hemmelig – men da han udgav kogebogen ”Grigos hjemmebag – i tykke skiver og store mundfulde”, var butikken lukket, og Grigo løftede sløret til de hemmelige ingredienser.

Jeg plejer at bage småkager af den ene halvdel og lade den anden rullede halvdel af dejen blive i fryseren – så har vi altid en rulle eller to i fryseren, som vi kan tage op, skære ud og bage, hvis vi mangler lidt godt til kaffen.

Du skal bruge:

500 gram hvedemel
1 tsk. bagepulver
60 gram lakridspulver (jeg bruger Raw Liquorice Powder fra Johan Bülow eller eller Lakridspulver fra Mill & Mortar)
125 gram soltørrede tranebær
375 gram koldt saltet smør
500 gram fint rørsukker
2 æg

Sådan gør du:

Sigt hvedemelet sammen med bagepulver i en røreskål. Tilsæt lakridspulver, tranebær og smør i små tern.
Kør på en røremaskine med vingen (ikke piskeriset), til smørret er kørt ud. Eller findel det med hænderne, til smørret er helt smuldret sammen med de andre ingredienser.

Tilsæt sukker og æg. Kør kun, til dejen lige samler sig. Det er meget vigtigt, så småkagerne ikke mister deres sprøde struktur. Du kan også ælte forsigtigt med hænderne og hurtigt samle dejen.

Del dejen i klumper på 500 gram og tril dem i lange pølser med en diameter som en tyvekronemønt. Rul dejpølserne ind i bagepapir og læg dem i fryseren til de er hårde.

Forvarm ovnen til 180 grader varmluft. Skær pølserne i cirka en centimeter tykke skiver. Læg dem med lidt mellemrum på en bageplade med bagepapir. Bag dem cirka 8-10 minutter. Tag dem ud og lad dem køle af på en bagerist.

Lakridssmåkager

Senere får I idéer til, hvad man kan også bruge småkagerne til – ud over altså bare at guffe løs.