Recent Posts by Rikke

Dessertpizza med nutella og skumfiduser

Dessertpizzza med nutella og marshmallows

Forleden fik jeg en sød kommentar til et billede på Instagram – af en dessertpizza, som jeg lavede sidste gang, vi bagte pizzaer i pizzaovnen. Og så kom jeg i tanke om, at det egentlig var min mening at dele idéen herinde. Billederne er ikke gode – man kommer altså ikke sovende til de der pizzaer, skulle jeg hilse og sige – jeg fiser altid rundt hele dagen, når vi bager i pizzaovnen og har nærmest ikke tid til hverken at spise eller knipse fotos. Tsk tsk.

Hvis du er til skumfiduer på bål og nutella og brød, så vil sikkert også elske de her dessertpizzaer – de smager skæppeskønt! Og så er det totalt win-win, at man kan spise pizza til hovedret OG dessert!

Jeg har endnu kun bagt dessertpizzaen i pizzaovnen – jeg er sikker på, den også bliver lækker i en almindelig ovn. I må ikke skyde mig, hvis antallet af pizzaer ikke passer – jeg laver altid dessertpizzaerne med resterne fra de almindelige pizzaer – så derfor er det en vurdering, at der bliver to-tre dessertpizzaer ud af dejen.

To-tre små pizzaer:

1 portion pizzadej

1 skefuld farin

Nutella

Skumfiduser aka Marshmallows

Pizzadej:

¼- ½ pakke gær

3 dl. Lunkent vand

En tsk. Salt

En god skvæt olivenolie

Mel – jeg bruger en lille smule god rugmel og pizzamel, så pizzaerne bliver lidt grove.

Sådan gør du:

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt salt, farin og olie. Tilsæt melet lidt ad gangen. Ælt eller kør på røremaskine indtil dejen stadig er lidt fedtet. Men ikke for meget – for så kan du ikke rulle dejen ordentligt ud.

Lad dejen hæve tildækket indtil den er hævet til dobbelt størrelse.

Snup en god klat dej med hænderne. Stræk den med fingrene – hvis du ligesom holder dejen nedad og hiver lidt i den, mens du drejer den rundt mellem hænderne. Når dejen er blevet tynd nok – sådan som du kan lide den – så lægger du den på dit meldryssede bord. Smør nu nutella på på med en kniv – den kan godt drille lidt, fordi både dej og nutella er fedtede. Det behøver ikke ligge i et lige tykt lag over det hele – det gør ikke noget, der er lidt tykkere klatter nutella hid og did – det gør bare pizzaen mere yummi. Så sætter du pizzaen i pizzaoven.

Når den er bagt cirka halvt færdig, fordeler du skumfiduserne/marsmallowsene ud over pizzaen og sætter den i ovnen igen. Den er færdig, når skumfiduserne er smeltet og flydt lidt ud, og de er blevet gyldne. De her pizzaer på billederne fik lige lidt for meget.

Jeg har som sagt ikke lavet dessertpizzaen i en almindelig køkkenovn – så du må lige selv eksperimentere lidt med bagetid, og hvornår skumfiduserne skal lægges på for at smelte og blive gyldne – ikke for brændte.

Haps haps!

Dessertpizza med nutella og skumfiduser

Sommerferie i baghaven

Jordbær

Arh men altså. Jeg. Elsker. Ferie.

I år tager vi den hjemme i baghaven – og det er fantastisk! Vi har jo krydset fingre for dejligt vejr – det havde vi også de første to-tre dage – men nu er temperaturen faldet et pænt stykke. Det er selvfølgelig lidt irriterende, når man er sådan en, som godt kunne bo i sommervejr hele året. Men det skal altså ikke ødelægge mit feriehumør alligevel, har jeg besluttet. Så vi nyder stadig udelivet, selv om det er lidt koldt. Ungerne plasker i badebassin, vi spiser jordbær og koldskål en masse på terrassen og ligger og hygger derude.

Jordbær og koldskål

Vi har ikke de vilde planer for dagene – og det er faktisk ret så fedt. Vi dangderer den bare dagen lang. Det, tror jeg, vi alle trænger til.

Familien Haukrogh

Ludwig har fået en selfiestang, så den leger vi lidt med. Vi har taget nogle familiebilleder til noget familie – men det er altså ikke nemt at få alle fem i familien til at se artige ud på et billede …

Familien Haukrogh

Familien Haukrogh

Uægte jasmin

Jeg ville egentlig have lavet et separat blogindlæg om vores kæmpebuske i haven – men jeg tror bare, der kommer lidt billeder her i stedet for.

Min absolutte yndlingsbusk er den uægte jasmin. Vi har en stor busk og så et par mindre – jeg tror, det er forskellige sorter. De blomster i hvert fald lidt forskudt og ser lidt forskellige ud. De dufter himmelsk i hele haven. Jeg er totalt forelsket i min have her om sommeren med den duft – jeg kan sidde og kigge ud over alt rodet – for sådan ser vores have altså tit ud med tre unger og en mand, som arbejder en del – og alligevel synes, at det her er paradis på jord. Det er en fantastisk følelse.

Både de uægte jasminer og vores dronningebusk er meget gamle. De har en del gamle grene uden blade. Er der nogen af jer derude, der har erfaring med at skære dem ned? Så skriv endelig! Jeg er lidt bange for at klippe i dem – det ville være forfærdeligt, hvis det gik galt.

Nu vil jeg sætte mig ud på terrassen og nyde livet.

Uægte jasmin

Dronningebusk

Dronningebusk

Uægte jasmin

Uægte jasmin

Årets første dyp

Bremdal Strand

Selv om sommeren ikke just har budt på særligt meget badevenligt vejr, så har vi været i bølgen blå. Eller det vil sige, børnene har.

Jeg var letsindigt kommet til at love dem, at vi kunne tage til stranden ved Bremdal og bade, og ikke ti vilde Loch Ness’er kunne tale dem fra det – selv om jeg egentlig fortrød lige dér på terrassen den eftermiddag. Så vi proppede bilen med badeudstyr og kørte af sted en solskinsdag med lufttemperatur omkring de 20 grader – vandet væsentligt koldere.

Kun Ludwig havde set det nye badeanlæg ved Bremdal – sidste sommer da han var på camping med morfar. Vi andre hvinede for første gang over, at der nu er langt flere muligheder for at ploppe i vandet – selv om det jo selvfølgelig ikke er fornemme forhold som fx Amager Strandpark. En, to , tre røg de i en efter en. Vist var det koldt, men de var ikke til at lokke op igen.

Jeg servicerede afkommet med boards, badevinger, dykkerbriller og – snorkel. Og mens ynglet dyppede sig, nød moren her, at hun stod helt tørskoet på badebroen.

Til sidst kunne mit moderhjerte – og frygten for forkølelse – ikke klare mere tænders klapren, og alle blev gennet op og i varmt tøj.

Vi krydser alle lemmer og beder bønner for, at vejret bliver lidt bedre i løbet af de næste par uger – så vi (host host …) kan svømme snart igen.

Bremdal Strand

Bremdal Strand

Bremdal Strand

Bremdal Strand

Bremdal Strand

Svensk pølseret

Svensk pølseret

For et stykke tid siden lavede jeg svensk pølseret til familien – for første gang. Og sikke en succes – alle elskede det. Jeg selv var noget skeptisk, inden jeg kastede mig over det – hverken almindelige pølser eller kartofler hører nemlig til mine favoritter. Jeg havde desværre hverken nogle lækre, krydrede pølser a la chorizo eller aspargeskartofler, så retten blev lavet på ganske almindelige kartofler og wienerpølser.

Jeg googlede lidt rundt efter opskrifter og faldt til over Valdemarsro.dk’s. Den kommer her – opskriften er til fire personer:

Du skal bruge:

6 gode pølser i skiver a 1 1/2 cm

2 løg, finthakket

1 fed hvidløg finthakket

1 spsk. olivenolie

1 tsk. sød paprika (jeg brugte røget, sød paprika fra Mill & Mortar)

1 knivspids chili

650 g kogte kartofler i tern

2 dl mælk

1 dl piskefløde

1 dåse tomatpure

2 spsk. ketchup

1 tsk. salt + friskkværnet peber

Pynt: fintklippet purløg og evt. bredbladet persille (Jeg brugte friske, grønne asparges – det smagte skønt, og retten fik lidt bid)

Sådan gør du:

Svits løg og hvidløg i en stor gryde ved middelvarme under omrøring. De skal blive bløde og blanke, men ikke brune. Tilsæt pølser og paprika og rør et par minutter, skru lidt ned for varmen og tilsæt tomatpuré, ketchup, chili og rør godt. Tilsæt derefter kartofler og mælk og lad det simre i 3-4 minutter. Rør rundt og kom salt, peber og fløde i. Varm godt op under omrøring, bare et minuts tid. Server med purløg og evt. en sprød grøn salat.

Svens pølseret

Myntete

Myntete

Jeg har været så uheldig at være besat af en grum, grum forkølelse. Den har endnu ikke helt sluppet sit tag i mig – på trods af jeg går rundt med den på noget, der ligner syvende-ottende uge….. Det er også derfor, bloggen har været lidt stille.

Jeg har drukket spandevis af myntete med honning og ingefær – vi har to krukker med mynte i haven – det vokser rimeligt vildt, men alligevel synes jeg sagtens, at jeg kan bruge mere af det. Myntete er let at lave og smager skønt.

Du skal bruge:

Frisk mynte
Frisk ingefær
Honning

Start med at skære et par skiver skrællet ingefær og prop det ned i din kop. Kom så mynte med stængler og blade i og tilsæt en teskefuld honning.

Hæld kogende vand over og lade teen trække fem minutter. Jeg piller hverken ingefær eller mynte op, inden jeg drikker det – det får lov at ligge i koppen.

Mynte

Æbleblomster

Æbletræer

Vi har simpelthen så mange æbletræer i vores gamle landbohave – en ti stykker vil jeg tro. Og ja, de er blomstret af og har sat små, fine frugter. Men da jeg har været syg de sidste mange uger – ikke noget alvorligt heldigvis – så har jeg slet ikke fået vist de billeder, jeg tog en dag, hvor jeg jagtede en brumbasse rundt i blomsterne.

Vi har et enkelt Filippa og to Belle de Boskoop, og så et del andre træer, som vi ikke kender sorterne på. Og selv om det jo egentlig er en del træer – så ønsker jeg mig nogle flere. Blandt andet Ananasæble og Paradisæble.

Hvilke andre æbletræer, kan I anbefale? Vi har nemlig planer om at sætte nogle flere på matriklen, så jeg vil gerne inspireres.

Æbletræer

Æbletræer

Æbletræer

Vores nye højbede

Højbede

Rom blev ikke bygget på én dag. Det samme kan vi sige om gården her. Ting tager tid. Vi har stadig lidt småting i huset, som vi endnu ikke har styr på efter 11 år. Og vores stald og lade kalder også på et par eller 57 særdeles kærlige hænder.

Men nogle gange er vi hurtige på aftrækkeren. Som den fredag for et par uger siden, da jeg netop havde spottet en hyggelig køkkenhave med højbede lavet af pallerammer på bloggen Stationsliv.

– Hey! Se lige de her, sagde jeg til Mads og vidste ham billederne.
– Er de ikke fine?
– Jo, sagde han.
– Find nogle paller, så laver vi en køkkenhave.

Som sagt, så gjort. Jeg ringede til vores lokale pallepusher. Men klokken var tre, og telefonen gik da også på svarer. Der gik dog ikke mange sekunder, så ringede han tilbage.
– Kan du komme i morgen tidlig klokken 7.30, så har jeg alle de paller, som du skal bruge, lød det.

Mads hentede paller, mens vi andre som vores skønhedssøvn. Da vi vågnede, ringede jeg til vores nabo.
– Jord kan vi altid finde, sagde han.
– Skønt. Kan du komme om en halv time?
Der gik 7½ minut, så kom han drønende i den gule gummiged med skovlen fyldt med dejlig, brun muld.
Og sådan gik det til, at vi pludselig er blevet en køkkenhave rigere. Noget vi ellers have afskrevet de næste år, fordi vi har adskillige mislykkede forsøg bag os. De er alle blevet overtaget af senegræs, mælkebøtter og andre uhyrligheder for grøntsager.

Vi krydser fingre for, at vi kan holde ukrudtet ude af højbedene. Vi har lagt kartofler, og sået gulerødder, løg, ærter, spinat, rucola og iceberg. Og sikkert noget, som jeg har glemt her … Faktisk have vi gang i så mange frøposer, at de otte pallebede, det blev til, slet ikke var nok. Så næste år udvider vi nok. Hvis forsøget ellers lykkes i år.

Men vi havde ikke nogle pinde til at skrive på, hvad vi såede, så det bliver spændende, om vi overhovedet kan se, hvad der kommer op hvor.
Men fint ser det ud nu. Og det gik så stærkt, at jeg ikke rigtigt nåede at få knipset nogle ordentlige billeder.

Højbede5

Højbede3

Højbede2

Højbede

Mælkebøttesirup

Jeg elsker, at min have har flere forskellige planter, buske og træer – som ikke er bær- og frugtbuske – men som jeg kan bruge i køkkenet – uden at røre en finger. Det vil sige, at det er noget, som ikke kræver, at jeg såer det, passer og plejer det. Det er noget, som bare er her og gror frem hvert år, som jeg så kan plukke.

Vi har vildt mange mælkebøtter i vores høje græs rundt omkring på grunden. Det er et smukt syn, når alt er grønt og gult. Og mælkebøtterne én af de planter, som jo bare titter frem hvert år – og som man kan bruge til noget enormt skønt – nemlig mælkebøttesirup.

Mælkebøtter

Mælkebøtter

Vi lavede mælkebøttesirup for første gang herhjemme for fem år siden. Ludwig og jeg faldt over en opskrift i et blad og blev enige om, at det da var genialt, at vi kunne bruge alle vores mælkebøtter til noget så gufagtigt! Og så har vi produceret det hvert år siden.

I år ville Hanna og Mimmi også hjælpe. De plukkede alle mælkebøtterne og pillede de gule blade af. Og i løbet af halvanden time, havde vi guld på glas. Det er ganske lækkert til fx vaniljeis, pandekager, ovenpå en nybagt kage, i en kop myntete og sikkert mange andre ting.

 

Opskriften på mælkebøttesirup kommer her – det er ganske nemt.

Du skal bruge:

500 gr. mælkebøttehoveder – kun det gule.

Et – to kilo sukker – jeg plejer at smage mig frem til, hvor sød, jeg kan lide siruppen.

Tre dl. vand.

To æbler i både – med kernehuset og hele molevitten.

To stængler rabarber skåret i fem cm stykker.

Saften fra en citron

Mælkebøtte

Mælkebøtter

Mælkebøttesirup

Begynd med at pille de gule blade af mælkebøtterne og kom dem i en gryde. Læg æbler og rabarber i gryden. Tilsæt sukker og vand. Kog det hele sammen en tyve minutters tid.

Mælkebøtter

Si den sammenkogte mælkebøtteret gennem et rent klæde ned i en gryde.

Mælkebøtter

Kog nu siruppen ind, til den er lidt tykkere – det er lidt forskelligt, hvor længe det tager. Lav eventuelt et par prøver hen ad vejen – tag lidt sirup på en ske og lad det køle af. Siruppen stivner mere, når den er kold, så derfor kan det være lidt svært at vurdere, hvornår den har kogt nok ind.

Hæld siruppen på skoldede glas skyllet i atamon.

Mælkebøtter

Mit ukrudt

Ukrudt

Her på matriklen kan vi godt lide ukrudt. Eller lide og lide – vi lever med det. På godt og ondt. Vores grund er ret stor, men vi har ikke så mange bede. Alligevel er der en del at holde.

Da vi overtog vores hus for omkring 11 år siden, var det meget faldefærdigt, og haven var ét stort vildnis. Græsset var en halv meter højt overalt, alle bede, der måske har været her, var groet til i ukrudt og græs – kun en lille rød rosenbusk, en valmue, en grim stedsegrøn, og en kæmpe bambus havde overlevet – bortset fra de mange, mange selvsåede planter og træer.

Men vi elskede det hele lige fra første gang, vi så det – her var så grønt og frodigt.
Nu har vi efterhånden sat skik på huset og er nu rykket videre til stald, lade og ikke mindst haven.

Vi flyttede herud, fordi vi så en masse drømme i ejendommen – højt til himlen, fred og ro, masser af plads, drivhus i træ, værksted, kontor/legerum i stalden, køkkenhave, frugt- og bærbuske, et par romantiske blomsterbede og meget andet.

Vi arbejder os ligeså langsomt fremad på drømmelisten. Vores gårdsplads var groet fuldstændigt til i græs – der boede faktisk to harer i græsset, da vi overtog huset. Nu er harerne flyttet med græsset, og vi har fået anlagt gårdsplads med grus. Vi har plantet et træ i et bed lige i midten, som vi synes en rigtig lille gård skal have. Vi har lavet græsplæner, fældet store træer, sat pizzaovn op, hentet et gammel trædrivhus og anlagt lidt bede.

Fordi der er så meget at sætte i stand eller få styr på, så går vi ikke så meget op i at luge ukrudt. Der er ting, mit liv er for kort til – og en af dem er at ligge med rumppetten i vejret hver anden dag og hive grønne gevækster op af jorden.

Jeg har for længe siden valgt at se det smukke i noget af ukrudtet. Ellers ville jeg også dø af stress. Jeg kan faktisk blive helt glad i låget, når det hele er grønt og nyudsprunget her – ukrudt eller ej.

Jeg er dog alligevel af bitter erfaring kommet frem til, at det bedst kan betale sig at tage det, inden alle bede gror fuldstændigt til. Jeg har nogle gange ladet bedene stå til for længe, med det resultat at ukrudtet helt overtager – og så tager det jo en krig at fjerne – plus vi har indtil flere mislykkede haveprojekter, som er gået til i ukrudt.  Så jeg har efterhånden fundet ud af, at det bedst kan betale sig at snuppe det hen ad vejen. Men jeg luger ikke sådan helt i bund – det er jeg alt for utålmodig til.

Meeeen jeg tror nu alligevel, det er ved at være tid til et eftersyn i haven – så vi satser på godt vejr i pinsen.

Ukrudt

Ukrudt2

ukrudt3

ukrudt

ukrudt5

ukrudt6

ukrudt7

Ukrudt

ukrudt9

Cirkus Arena

Cirkus Arena

Det er hundrede år og en madpakke siden, vi har været i cirkus. Men for et par uger siden, var vi så heldige at være inviteret i Cirkus Arena i Holstebro.

Hanna og Mimmi glædede sig helt tosset, for det var deres allerførste tur i cirkus – de fablede om alle de forskellige dyr og prinsesser, vi skulle se. Og peeewha … så levede forventningerne vist op til virkeligheden. De åd det hele råt – men allerbedst var de sådan cirka to sekunders ponyridning rundt i manegen i pausen. Tænk lige over dén Cirkus Arena – glem alt om motorcykler i en jerngitterbold, siddende elefanter og faretruende akrobatnumre – som helt sikkert koster en jetjager for en bette sæson. Næh – køb jer et par flere ponyer, så er de små lykkelige.

Normalt synes jeg faktisk sådan noget cirkus kan være lidt langtrukkent og kedeligt – men jeg må sige, at jeg nød denne forestilling – måske mine børns begejstring smittede af på mig – omend jeg fanmer har ondt af alle de dyr i manegen … Er det ikke lidt dyreplageri, at de skal tonse rundt derinde med så højt musik, mærkeligt lys og hundredevis af mennesker, der glor på dem?

Her kommer lidt billeder fra forestillingen – ikke alle er lige gode – de er taget med min telefon, og der er som bekendt ret mørkt inde i sådan et cirkustelt.

cirkus2

cirkus1

cirkus3

cirkus4

cirkus9

cirkus8

cirkus7

Cirkus Arena

Recent Comments by Rikke